2 сартай болтол нь 50-100 гр хүртэл
3 сартай болтол нь 100-200 гр хүртэл
4 сартай болтол нь 200-300 гр хүртэл
4-с дээш сартайд нь 300 гр-р бодно
Хүнсний ногоог махны шөлөнд чанаж өгөхөөс гадна түүхий лууван, ногоон ургамалд амин дэм их учир хөшиглөж, үрж жижиглэн шөлөнд хийж өгнө. Мөн шөлтэй хоолонд загасны шинэ тос 5 дуслаас эхлэн 2 сартай болоход цайны халбагаар нэмж өгөхөд гэмгүй. Эрдэс тэжээл болох кальци глицерфосфат, глюконат кальци, ясны гурил зэргийг тэнцүү хувиар хольж хоногт 1 гр-р өгч эхлээд сар тутамд 1 гр-р нэмэгдүүлнэ. Хоолны цагаан давсыг 1-2 сартайд нь хоногт 10-15 гр, 3-4 сартайгаас эхлэн 15-20 гр өгч болно.
Нохойн хоолны нэг удаагийн хэмжээ
Гөлөгний нас сараар
Хооллох тоо
Нэг удаа өгөх хоолны барагцаалсан хэмжээ
1-2 сарын настай
Өдөрт 6 удаа
1 шилэн аяга
2-3 сарын настай
Өдөрт 5 удаа
2 шилэн аяга
3-6 сарын настай
Өдөрт 4 удаа
3-4 шилэн аяга
6-12 сар хүртэл
Өдөрт 3-2 удаа
1-1,5л (4-6 шилэн аяга)

Эрдэс ургамлын гаралтай хоол нь яс мөгөөрсний хөгжлийг сайжруулдаг тул 3 сартайгаас нь хоолонд түүхий мах, давсалсан загас, ногоо давамгайлж сүүн бүтээгдэхүүнээ бага багаар хасч болно. Хоолны 75 орчим % нь мах байхад зүгээр. Нохойг гөлөг байхаас нь тодорхой цагт, тодорхой нэг газар хооллуулж байх нь зөв. Элэг, уушиг, дотор эрхтэн дайвар бүтээгдэхүүн чанаж өгнө. өндгийг 7 хоногт 3-с илүү өгөх хэрэггүй. 1-2 сартайд түүхий өндөг өгч болно. Ясыг ихэвчлэн шөл гаргахад хэрэглэх ба 2 сар хагастайгаас нь эхлэн хоолны дараа түүхий яс мэрүүлэх нь зүгээр. Бага насны нохойд “Д” аминдэм 2 долоо хоног уулгаад 1 долоо хоног амрааж өгч болно. Хэтрүүлж хэрэглэхийг хориглоно. Эрдсийн дутагдалтай нохой хооломцож хоолоо идэхдээ яаруу, бүхэл голцуу залгиж иддэг. Үргэлж өлөн ховдог байдаг. Тиймээс юу ч хамаагүй идэж хордлогод орох нь элбэг.
0 comments:
Post a Comment